Samen voor een klimaatbestendige Warmbeek
Als waterloopbeheerder heeft de VMM de voorbije jaren al enkele mooie projecten gerealiseerd op de Warmbeek, zoals het oplossen van 2 vismigratieknelpunten. We plannen ook nog een hermeanderingsproject en werken via het interregproject IMPAKT mee aan het reduceren van de effecten van overstortwerking naar de Warmbeek.
Over de grens
Door samen te werken over de grens heen, gaan we nog een stap verder en willen we voor de hele beekvallei een visie ontwikkelen die inzet op klimaatadaptatie, natuur en waterbeleving.
- Hoe kunnen we op een slimmere manier water vasthouden voor de natuur en langdurige droge periodes in de zomer op onze zandgronden overbruggen?
- Hoe kunnen we in zeer natte periode water opvangen en afvoeren in landelijk en stedelijk gebied?
Het zijn enkele vragen waarmee 14 partners nu aan de slag gaan. Na het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie, willen we eind 2021 tot een uitvoeringsprogramma komen.
De intentieverklaring is nu getekend door Provincie Brabant (NL), Provincie Limburg (BE), De Vlaamse Milieumaatschappij, Waterschap de Dommel, Watering De Vreenebeek, Natuurgrenspark De Groote Heide, gemeenten Eindhoven, Hamont-Achel, Pelt, Valkenswaard, Waalre, Bocholt en Peer.
Ken je de Warmbeek?
De Warmbeek ontspringt in Peer, verandert van naam naar Tongelreep bij het passeren van de Nederlandse grens en mondt uit in de Dommel in de Genneper Parken in Eindhoven. Het is één van de belangrijke waterlopen in de omgeving van Natuurgrenspark De Groote Heide en tegelijkertijd een beeklandschap met hoge landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden. Niet voor niets is een deel daarvan een Europees beschermd Natura 2000-gebied.