Peilbesluit moet water beter vasthouden in 26 gebieden
Wat is peilbeheer?
Met peilbeheer oefenen we invloed uit op oppervlaktewater en onrechtstreeks op grondwaterstanden in een afgebakend gebied. Dat gebeurt via regelbare constructies zoals pompen en stuwen op onbevaarbare waterlopen en grachten. Peilbeheer is vooral belangrijk in vlakke gebieden, zoals poldergebieden, waarbij de werking van pompgemalen en stuwen het waterpeil in een gebied bepalen. Zo kunnen we ons beter wapenen tegen droogte, overstromingsschade en verzilting. Door klimaatverandering neemt de kans op deze fenomenen sterk toe.
In de Blankaart in het IJzerbekken bestaan er al vrijwillige peilafspraken. ©Vlaamse Landmaatschappij, H. Jacobs
Peilbesluiten in 26 prioritaire gebieden
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir selecteerde nu 26 prioritaire gebieden en vraagt aan de waterbeheerders om in hun gebied aan onderbouwd peilbeheer te doen en dit juridisch te verankeren in een peilbesluit. Ze dienen binnen de twee jaar een ontwerp van peilbesluit voor te leggen aan de bevoegde minister en maken dit op in nauw overleg met de betrokken actoren en gebruikers in hun gebied. Samen zorgen ze daarin voor een evenwicht tussen milieu, natuur, landschap, economie en waterveiligheid. De Vlaamse Regering voorziet extra middelen in de begroting van 2024 voor de opmaak van peilbesluiten.
Dit zijn de 26 prioritaire gebieden die een peilbesluit dienen op te maken
Pilootgebieden als goede voorbeelden
Op 24 november laatstleden bracht de VMM alle betrokken waterbeheerders, landbouw- en natuurverenigingen samen voor een infomoment. Ze kregen uitleg over de opmaak van peilbesluiten, inspiratie over ervaringen met vrijwillige peilafspraken zoals in de Blankaart in het IJzerbekken, de monitoring van waterpeilen en ondersteunende studies.
De VMM organiseerde een infomoment over de opmaak van peilbesluiten
Eerder werden 5 pilootgebieden benoemd. De waterbeheerders in deze pilootgebieden bouwen kennis op en wisselen die uit. Zo worden het goede voorbeelden voor toekomstige peilbesluiten. Het gaat om de Blankaart en Oudlandpolder in West-Vlaanderen, Langemeersen en Berlare Broek/Donkmeer in Oost-Vlaanderen en Maatjes/Darmloop in Antwerpen.
De VMM bundelt alle informatie over peilbesluiten, documentatie en veelgestelde vragen op haar website.