Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Nieuwe neerslagradar Houthalen-Helchteren operationeel

Nieuwe neerslagradar Houthalen-Helchteren operationeel

22-10-2016
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in het Limburgse Houthalen-Helchteren een neerslagradartoren gebouwd. De neerslagradar levert gedetailleerde neerslaggegevens, waardoor de berekening van de overstromingsvoorspellingen nauwkeuriger wordt. Samen met de al langer actieve radar in Jabbeke (in beheer van het KMI) is het hele Vlaamse grondgebied zo optimaal gedekt.

Wat doet zo’n neerslagradar?

De radartoren is 65 meter hoog. De radar is met zijn antenne van 4,2 m diameter een geavanceerd meetinstrument dat permanent de neerslaghoeveelheden binnen een straal tot 120 km nauwkeurig meet. Elke 5 minuten wordt er zowel van de locatie van de neerslag als van de intensiteit een beeld gemaakt. Leg je die samen, dan krijg je een film van hoe neerslag over Vlaanderen trekt. We kunnen ook aflezen in welke gebieden het meeste regen viel.

Betere overstromingsvoorspellingen

Die nauwkeurige neerslagdata heeft de VMM nodig om op tijd te kunnen waarschuwen voor mogelijke overstromingen in Vlaanderen. Deze informatie is cruciaal voor o.a. de waterbeheerders, de hulp- en crisisdiensten en het KMI voor en tijdens overstromingen. Na hevige neerslag helpen de radarbeelden mee om de gebieden met schade af te bakenen.
Samen met de weerradar van het KMI in Jabbeke krijgen we dankzij de nieuwe neerslagradar in Houthalen-Helchteren gebiedsdekkende beelden van heel Vlaanderen. De VMM beschikt verspreid over Vlaanderen ook over een dicht netwerk van 43 pluviografen. De gegevens van de gevallen neerslag worden onmiddellijk gecombineerd met de radarbeelden, zodat steeds een nauwkeurige inschatting wordt bekomen van de hoeveelheid neerslag die op elke locatie valt.

Zijn we hiermee volledig beschermd?

Met de nieuwe radardata zullen we nog beter kunnen inschatten op welke locaties lokale wateroverlast zal optreden. Daarmee kunnen de hulpdiensten en de bewoners gewaarschuwd worden, zodat ze hun voorzorgen nemen en de schade beperken.
Daarnaast moeten we ook blijven investeren in preventie en bescherming zoals bijvoorbeeld door de aanleg van bufferbekkens, één van de maatregelen om schade door wateroverlast te beperken, of door de individuele bescherming van woningen.


Meer informatie en het filmpje over de neerslagradartoren vind je hier.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.