Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Nieuwe Europese luchtkwaliteitsrichtlijn goedgekeurd

Nieuwe Europese luchtkwaliteitsrichtlijn goedgekeurd

15-10-2024
De nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn is op 14 oktober definitief goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie. In deze richtlijn zijn de luchtkwaliteitsnormen die tegen 2030 gehaald moeten worden in Vlaanderen verstrengd. Dat moet de impact van de luchtvervuiling verminderen, zowel op onze gezondheid als op de natuurlijke ecosystemen. De richtlijn wil op lange termijn evolueren naar een gifvrij milieu.

Verstrengde luchtkwaliteitsnormen

De luchtkwaliteitsnormen die Vlaanderen tegen 2030 moet halen, zijn verstrengd:

  • De toegelaten luchtconcentraties voor fijn stof en stikstofdioxide zijn gehalveerd.
  • Naast bindende normen voor polluenten zoals stikstofdioxide en fijn stof, zijn er vanaf 2030 ook bindende normen voor zware metalen.

Omzetting naar de praktijk

Bij de actualisatie van het luchtbeleidsplan zullen we aan de verstrengde luchtkwaliteitsnormen toetsen en de nodige maatregelen opnemen in het luchtbeleidsplan. De bepalingen van de nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn worden uiterlijk binnen de twee jaar omgezet in het Vlaamse milieurecht. Ook het meetnet van Vlaanderen passen we aan de bepalingen van de nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn aan. Hiervoor werken we samen met de Intergewestelijke cel voor het leefmilieu (IRCEL).

Trekkersrol VMM

Tijdens het Belgisch voorzitterschap dit voorjaar nam de Vlaamse Milieumaatschappij een trekkersrol op als piloot en slaagde erin om een voorlopig akkoord te bereiken. Nu de richtlijn is goedgekeurd, zal de VMM met de verstrengde luchtkwaliteitsnormen aan de slag gaan.

Belgisch EU-voorzitterschap 2024

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.