Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Informatiedrempel fijn stof overschreden

Informatiedrempel fijn stof overschreden

18-01-2017
Vandaag 18/01/17 en morgen is de luchtkwaliteit in Vlaanderen ondermaats. Om de fijnstofpieken te beperken adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.

Om 9.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen  54 µg/m³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die omwille van de lage windsnelheden in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt.

Ook de komende dagen worden ongunstige meteorologische omstandigheden voorspeld voor de verdunning van fijn stof (continentale luchtstromingen met weinig wind en bijkomend een temperatuursinversie vandaag en de volgende dagen).  De verwachting is dat de PM10 concentraties vandaag en ook morgen rond de 50 µg/m³ zullen blijven als 24-uurgemiddelde in Vlaanderen.

Houtverbranding beperken heeft positieve impact op de gezondheid

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en morgen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.  Bij de verbranding van hout  komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Houtverbranding in kachels en haarden is niet verboden op deze dagen. Toch kunnen burgers bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door geen hout te stoken. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Meer informatie over het stookadvies en actuele meetresultaten

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.