Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Grondwaterpeil en debieten hoog door natte septembermaand

Grondwaterpeil en debieten hoog door natte septembermaand

09-10-2024
September was in Ukkel de 12de opeenvolgende maand met meer neerslag dan gemiddeld. Zowel het grondwaterpeil als de 14-daags gemiddelde debieten blijven hoog en stijgen tegenover vorige maand. Op 97% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar (vorige maand: 93%). Voor de debieten is dat 90% (vorige maand: 87%).

Grondwaterstanden blijven hoger dan normaal

September was een natte maand met lokale neerslagverschillen. Zo viel er in de oostelijke Nete-, Demer- en Maasbekkens duidelijk minder neerslag dan in de westelijke bekkens, met uitzondering van de zone tussen Mechelen en Sint-Truiden. Daar viel de meeste neerslag door onweer in de eerste helft van september.

De grondwaterstanden in Vlaanderen blijven daardoor veel hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Op 6/10/2024 vertoonde 67% van de meetlocaties een hoge (30%) tot zeer hoge (37%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 30% vertoonde een normale en 3% een lage (2%) tot zeer lage (1%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De afgelopen twee jaar was de toestand begin oktober niet zo hoog als nu.

Huidige grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de huidige freatische grondwaterstand (bron: VMM)

Huidige grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de huidige freatische grondwaterstand (bron: VMM)

Stijgende debieten tegenover vorige maand

Op de meeste meetplaatsen in Vlaanderen zijn de 14-daags gemiddelde debieten toegenomen tegenover begin september 2024.

Op 7 oktober meet de VMM op 35% van de meetplaatsen hoge (20%) tot zeer hoge (15%) 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Op 55% meten we normale waarden en op 10% meten we lage (4%) tot zeer lage (6%) waarden.

Download het toestandsrapport van 7 oktober 2024 »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.