Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliseren

Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliseren

06-09-2024
Augustus toonde een gevarieerd neerslagbeeld met enkele hevige regendagen in de eerste helft van de maand. Lokaal waren er wel grote verschillen in de neerslagtotalen. Op 93% van de meetplaatsen registreert de VMM dan ook normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het grondwaterpeil blijft algemeen veel hoger dan normaal, maar wel wat minder uitzonderlijk dan de voorbije maanden. De 14-daags gemiddelde debieten bleven gelijk of daalden naar een eerder normale situatie.

Grondwaterstanden blijven hoger dan normaal maar dalen licht

Augustus was een relatief warme maand met lokaal grote neerslagverschillen. In Ukkel bedroeg het gemeten neerslagtotaal 152,9 mm (normale waarde: 86,5 mm). Uit de neerslagkaarten blijkt dat Ukkel beduidend meer neerslag te verwerken kreeg dan de rest van Vlaanderen. In West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg viel minder neerslag dan normaal, weliswaar met een aantal geïsoleerde zones met verhoogde neerslagwaarden.

Op 3/09/2024 vertoonde 63% van de meetlocaties een hoge (29%) tot zeer hoge (34%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 30% vertoonde een normale en 7% een lage (6%) tot zeer lage (1%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De toestand voor de tijd van het jaar blijft voor Vlaanderen in het algemeen veel hoger dan normaal maar wel wat minder uitzonderlijk dan de vorige maanden.

Eerder normale debieten voor de tijd van het jaar

In het grootste deel van Vlaanderen bleven de 14-daags gemiddelde gelijk of daalden verder naar een eerder normale situatie.

Op 4 september meet de VMM op 73% van de meetplaatsen normale 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Op 14% meten we hoge (13%) tot zeer hoge (1%) waarden en op 13% lage (9%) tot zeer lage (4%) waarden.  

Download het toestandsrapport van 4 september 2024 »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.