Green Deal Brouwers besparen 2,3 miljoen m³ water
Water is niet alleen één van de basisingrediënten van bier, het is ook een belangrijke hulpbron in het brouwproces: reiniging van installaties, spoeling, koeling, stoomproductie ... Brouwerijen zijn dan ook sterk afhankelijk van water van een zeer goede kwaliteit. Daartegenover staat dat onze waterbronnen steeds meer onder druk komen te staan. Duurzaam omgaan met water is binnen de brouwerijsector dan ook een prioriteit.
915 olympische zwembaden waterbesparing
De partners van de Green Deal Brouwers stellen dinsdag 7 mei tijdens een slotevent in Brugge de resultaten voor aan de ruimere voedingsindustrie. Verschillende brouwerijen lichten toe hoe zij met concrete ingrepen hun productieproces duurzamer hebben gemaakt.
De afgelopen jaren passeerden de volgende maatregelen de revue:
- het volledig in kaart brengen van de waterverbruikers
- het verhogen van het waterbewustzijn bij de medewerkers
- nieuwe behandelingstechnieken op het inkomend water (bv. ontijzeraar)
- optimalisatie van automatische reinigingsinstallaties (CIP) en spoelmachines
- het vernieuwen en verbeteren van procesinstallaties: installatie van nieuwe vaten- en flessenafvullijnen, optimalisatie reinigingsprocedures, gesloten circuits, nieuwe biercentrifuges/filters, nieuwe technieken koeling
- nieuwe waterhergebruikinstallaties op het effluent van de waterzuivering - optimalisatie van het gebruik van gezuiverd afvalwater, bemalingswater en regenwater
1,2 miljoen m³ diep grondwater minder
Naast waterbesparing hadden de deelnemende brouwers ook de doelstelling om minder water op te pompen uit (diepere) grondwaterlagen in slechte kwantitatieve toestand. Ook die doelstelling werd gerealiseerd. De brouwerijen noteerden een daling van 1 189 590 m³ diep grondwaterverbruik. In de plaats van diep grondwater te gebruiken, schakelen de betrokken brouwerijen voor niet-consumptiedoeleinden over op andere waterbronnen zoals leidingwater, ondiep grondwater, regenwater en vooral recupwater (gezuiverd afvalwater, hergebruik spoelwater).
Samenwerken werkt
De Green Deal was een nieuw initiatief voor de meeste deelnemers, maar al snel bleek dat de samenwerking tussen de private partners onderling en de publieke partners resultaten opleverde die ze alleen niet konden realiseren. Verschillende projectpartners blikken terug in onderstaand filmpje.
Lerend netwerk
Tijdens de Green Deal Brouwers kwamen alle private en publieke partners regelmatig samen in een lerend netwerk om kennis te delen, inspiratie op te doen en knelpunten te bespreken. Deze uitwisseling droeg bij aan de gerealiseerde verduurzaming van de brouwerijsector. Meer info is te vinden in de verschillende voortgangsrapportages.