Geslaagd startevenement overstromingsrisico Zedelgem
De deelnemers konden eerst op een infomarkt gaan verkennen hoe de overheid waarschuwt bij dreigende wateroverlast, wat het effect van de klimaatverandering kan zijn en welke maatregelen kunnen worden genomen om schade te beperken. Ook de eerste resultaten van de online test werden voorgesteld. In aanloop naar het startevenement konden de deelnemers hun kennis over overstromingen en hun overstromingskans online testen. En dat werd al massaal gedaan. Meer dan 1500 inwoners uit het projectgebied in Zedelgem en Sint-Michiels Brugge deden de test.
En wat blijkt uit de test?
- 11% van de deelnemers is ooit slachtoffer geweest van een overstroming;
- 22% van de deelnemers denkt veel of heel veel risico te lopen op een overstroming in de toekomst;
- 85% wil graag meer informatie over overstromingsrisico’s en wat je er tegen kan doen;
- 92% denkt dat overstromingen in de toekomst alleen maar een groter probleem zullen worden;
- 73% van de deelnemers vindt dat ook wie niet in overstromingsgebied woont, moet helpen om de risico’s te verlagen.
Na de infomarkt kregen de deelnemers de kans om in groep na te denken en te overleggen over wat ze willen realiseren met dit project.
Een jaar lang denken en zoeken naar oplossingen
De online test en het startevent in Zedelgem zijn nog maar de eerste stappen in een proces van een jaar lang nadenken en zoeken naar oplossingen. Op 21 februari volgt nog een tweede startevenement in Sint-Michiels Brugge.
Daarna worden alle mogelijke ideeën samengelegd en toegevoegd aan de website. Tussen 1 mei en 30 juni zal je ze online kunnen delen, bediscussiëren en steunen. In het najaar wordt dan gewerkt rond concrete en haalbare acties. Leer meer over het participatietraject.