Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Geef om drinkwater

Geef om drinkwater

22-03-2019
Geef jij om water? Dan is het vandaag, op Wereldwaterdag, hét moment om daar bij stil te staan. Wereldwijd hebben nog altijd heel wat mensen geen proper drinkbaar water. Als wij de kraan opendraaien, krijgen we volop drinkwater van uitstekende kwaliteit. Als we geven om water, dan moeten we er spaarzaam en veilig mee omgaan!

Wees spaarzaam

We zijn er ons vaak niet van bewust, maar drinkbaar water is een kostbaar goed. Een luxeproduct. Niet alleen hebben we maar de kraan open te draaien; het is ook nog eens van uitstekende kwaliteit.

Maar het komt natuurlijk niet zomaar uit onze kraan. Het heeft al een hele weg afgelegd, van waterwinning tot drinkbaar water, en het wordt via leidingen tot in ons huis getransporteerd. En dat kost geld.

Geef je om water? Wees dan spaarzaam met drinkwater en gebruik het enkel waarvoor het dient: om te drinken, je te wassen en te koken.

Wees veilig

Watermaatschappijen controleren het drinkwater zeer streng en leveren het gegarandeerd veilig tot aan je drinkwateraansluiting. Dat maakt van kraanwater een van onze strengst gecontroleerde voedingsproducten.

Maar in oudere huizen en in openbare gebouwen zijn nog veel loden leidingen aanwezig, en die hebben een schadelijk effect op de kwaliteit van het water. Houd je drinkwater veilig en probeer loden leidingen zoveel mogelijk te vervangen!

Hoe herken ik loden leidingen?

Loden leidingen kun je vrij makkelijk zelf herkennen.

Controleer de volgende punten.

  • Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen.
  • Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan ‘kruispunten’ zijn de buizen wel dikker. 

Meer weten over gezond water? Ga naar www.vmm.be/gezondwater

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.