Energie- en visvriendelijke stuwconstructie moet waterpeil op de Lieve en Brakeleiken beter controleren
Het Brakeleiken ontvangt water van de Lieve via een pompgemaal in Waarschoot. Het gemaal dateert van de jaren ‘70 van vorige eeuw en is aan vernieuwing toe. De VMM vervangt het pompgemaal door een stuw die zuiniger omspringt met energie en een lagere onderhoudskost heeft.
“We sluiten de stuw aan op een afstandsbewakingssysteem. Een alarmcentrale verwittigt automatisch onze medewerkers wanneer er problemen zijn met de installatie of met de waterpeilen. Zo kunnen we sneller ingrijpen en vanop afstand bijsturen wanneer er zich problemen voordoen,” zegt Katrien Smet van de VMM.
De stuwconstructie heeft tot doel om het waterpeil in de Lieve op niveau te houden en enkel te lozen in het Brakeleiken als dat nodig is. Dat is bijvoorbeeld om wateroverlast stroomafwaarts te vermijden bij hevige regenval of om de spaarbekkens van het waterproductiecentrum de Kluizen in Evergem aan te vullen. Op vlak van drinkwatervoorziening, peilbeheer en hoogwaterbescherming is dit project een belangrijke verbetering.
Bedieningsgebouwtje bij het pompgemaal
Vismigratie opnieuw mogelijk
Bij de stuw komt ook een vistrap. Met dit systeem zal er steeds een klein volume aan water van de Lieve naar het Brakeleiken stromen waardoor vissen gemakkelijk passeren. De stuw is visvriendelijker dan de huidige pompen en pakt zo een jarenlang vismigratieprobleem aan.
Groene rustplek voor passanten
Ook het terrein van de stuw ondergaat een metamorfose. Onnodige verharding verdwijnt en de ganse site wordt maximaal waterdoorlatend. Uitheemse bomen maken plaats voor streekeigen beplanting, waardevolle inheemse bomen blijven behouden. Het bedieningsgebouwtje bij de stuw krijgt een houten bekleding en wordt uitgerust met een beloopbaar dak en een zitbank. Je geniet er van een mooi zicht over het landschap.
3D-visualisatie van het terrein
Tijdens de werken zal op sommige momenten tijdelijk geen doorgang zijn langs de Lievetragel. Fietsers kunnen een omleiding volgen.