Ecologisch herstel Oude Kale in Landegem voor boost waterleven
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Met de Blue Deal proberen we dan wel om water langer vast te houden, een goede waterkwaliteit is minstens even belangrijk. Herstelprojecten zoals hier aan de Oude Kale maakt de omgeving aantrekkelijk voor planten en dieren die hier nu weinig kansen krijgen.”
De kronkelende Oude Kale werd in de jaren 1980 rechtgetrokken en maakte plaats voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. De grond die vrijkwam bij de verbreding werd gebruikt om de voormalige meersen tussen de Brouwerijstraat in het zuiden en de spoorweg in het noorden van Landegem op te hogen. Op die terreinen groeide een spontaan bos met vooral wilgen en vlieren.
25 jaar geleden werd de waterloop opnieuw verbreed en werden de oevers beschermd met doorgroeibetonplaten om een efficiënte doorvoer van water naar het waterproductiecentrum De Kluizen te garanderen. Dit had een negatieve invloed op de waterkwaliteit en biodiversiteit.
Betere leefomgeving voor fauna en flora
In 2017 rondde de VMM het beekherstel in het centrum van Landegem af. De Oude Kale werd 300 meter langer en kreeg natuurlijke oevers. Uit onderzoek weten we dat deze ingrepen zorgen voor betere waterkwaliteit en waterleven.
Enkele honderden meters stroomafwaarts ter hoogte van het station van Landegem starten nu gelijkaardige werken. Nieuwe meanders maken de Oude Kale ongeveer 400 meter langer. Door het kronkelende patroon varieert de stroomsnelheid wat de leefomstandigheden voor vissen verbetert.
Beeld van de Oude Kale net na het uitgraven van de nieuwe meanderbochten in het centrum van Landegem
Verloop van de werken
De kapwerken beginnen in juli en duren ongeveer twee maanden, nadien starten de graafwerken. Na dit project planten we meer dan het dubbele van wat verdwijnt in de directe omgeving. Het project zal ongeveer een jaar duren.
De VMM voert deze werken uit in nauw overleg met De Vlaamse Waterweg (op wiens gronden de werken plaatsvinden), Natuurpunt (die het gebied zal beheren), het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Deinze.
Blue Deal: de strijd tegen waterschaarste en droogte
Dit project valt onder de Blue Deal. Dat is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.