Op basis van de huidige wetenschap over de gezondheidseffecten van trifluorazijnzuur (TFA), liet het Departement Zorg een voorlopige gezondheidskundige advieswaarde voor TFA in drinkwater opstellen. Deze werd voorlopig bepaald op 15,6 µg/l. Verder onderzoek naar TFA kan deze waarde nog bijstellen in de toekomst. De Vlaamse Milieumaatschappij zal deze waarde hanteren als voorzorgswaarde voor het drinkwater, wat betekent dat de drinkwaterbedrijven aanwezigheid van TFA in het water structureel moeten opvolgen.
Oktober was in Ukkel een gemiddelde neerslagmaand. Het grondwaterpeil blijft echter hoger dan normaal. Op 86% van de meetplaatsen registreert de VMM normale tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. De 14-daags gemiddelde debieten nemen op de meeste plaatsen toe.
Van zaterdag 22 maart tot en met zondag 30 maart 2025 staat de Week van het Water weer voor de deur, een periode vol inspirerende wateractiviteiten door heel Vlaanderen. Deze campagne biedt een unieke kans om de aandacht voor water in Vlaanderen te versterken, vooral rond Wereldwaterdag op 22 maart.
Aan het Tivolipark in Mechelen start de VMM deze week aan de vijfde en laatste zone van de oeverherstel van de Vrouwvliet. Betonnen oeverelementen verdwijnen en de oevers verflauwen. De voormalige parking wordt onthard en er komt een vlonder en bloemenweide. De Vrouwvliet krijgt een ecologische opsteker.
In de Antwerpse haven zijn de concentraties van verschillende componenten van vluchtige organische stoffen (VOS) in 2023 lager dan in 2021. Dit blijkt uit de metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. De gerichte inspecties door de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving met emissiebeperkende maatregelen blijken effect te hebben. Een verdere opvolging is wel noodzakelijk.
In Ronse zijn deze zomer op verschillende meetplaatsen nabij textielbedrijven verhoogde PFAS-waarden gemeten in de depositie: de PFAS die uit de lucht neerkomt in de omgeving (bv. via regen). Omdat het om een beperkte set van meetresultaten gaat, is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de impact op de gezondheid en de leefomgeving.
De VMM publiceert jaarlijks een drinkwaterbalans met kerncijfers van de waterproductie en -levering in Vlaanderen. Daaruit blijkt al enkele jaren een dalende trend in het drinkwaterverbruik. In 2023 werd het laagste verbruik in 20 jaar tijd geregistreerd.
De nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn is op 14 oktober definitief goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie. In deze richtlijn zijn de luchtkwaliteitsnormen die tegen 2030 gehaald moeten worden in Vlaanderen verstrengd. Dat moet de impact van de luchtvervuiling verminderen, zowel op onze gezondheid als op de natuurlijke ecosystemen. De richtlijn wil op lange termijn evolueren naar een gifvrij milieu.
Vanaf half oktober ontvangen gezinnen die grondwater gebruiken in Vlaanderen het heffingsbiljet 2024. Het bedrag dat je betaalt, draagt bij aan de zuivering van afvalwater.
Bier brouwen vergt veel water. Daarom zetten de Green Deal Brouwers sterk in op waterbesparing en andere waterbronnen. Z-Water maakte een reportage over hoe Brouwerij Huyghe in Melle er hard aan werkt om de "duurzaamste brouwer in Vlaanderen" te worden.