Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over de luchtkwaliteit in Vlaanderen.
24 juni 2020 - Vandaag en de komende dagen worden hoge maximumtemperaturen voorspeld. Daarom is de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd. De hoge temperaturen, gecombineerd met luchtvervuiling zorgen ook voor hogere ozonconcentraties in de lucht. Gisteren werd de informatiedrempel op het VMM-meetstation in Landen/Walshoutem overschreden (185µg/m³ om 19u).
Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, is het wegverkeer sterk verminderd. Welk effect heeft dat de voorbije weken gehad op de luchtkwaliteit? De VMM en IRCEL hebben de analyse gemaakt en stellen zowel positieve als negatieve effecten vast: een duidelijke daling voor stikstofdioxide en zwarte koolstof, een minder uitgesproken daling voor fijn stof en een stijging voor ozon.
Vandaag (9/04/20) is er veel fijn stof in de lucht. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de vorming van secundair (anorganisch en organisch) fijn stof. Secundair anorganisch fijn stof wordt gevormd door reacties tussen stikstofoxiden (vooral afkomstig van het verkeer, industrie, gebouwenverwarming) en ammoniak (landbouw) wanneer de weersomstandigheden ongunstig zijn.. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we om ’s morgens en ’s avonds geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.
Dat er minder auto’s op de baan zijn, betekent ook minder uitstoot (stikstofdioxide, dieselroet). Ongetwijfeld heeft dat een positief effect op de luchtkwaliteit. Maar het verkeer is niet de enige bron van luchtverontreiniging . Op 28 en 29 maart werd er veel fijn stof in de lucht gemeten. Het verwarmen van woningen met hout en het uitrijden van mest door de boeren dragen bij tot deze hoge concentraties. Ook het weer speelt een belangrijke rol.
De voorbije jaren is de uitstoot van heel wat vervuilende stoffen afgenomen. De luchtkwaliteit in 2018 was beter dan een tiental jaar geleden. Er zijn wel nog extra inspanningen nodig om tot een gezonde luchtkwaliteit te komen voor mens en omgeving.
Net één jaar geleden presenteerde het CurieuzeNeuzen-project haar meetresultaten. Na uitgebreid onderzoek op deze vele data blijkt onder meer dat verhuizen uit de stad op zoek naar propere lucht en dan terug pendelen naar die stad, weinig voordeel oplevert. “Zeker wie lang in het verkeer zit, heeft een verhoogde blootstelling aan luchtvervuiling”, concluderen de wetenschappers.
Je woning verwarmen met hout is veel schadelijker voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bv. moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60 % van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20 % van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en -netten hebben de laagste schadekosten. De VMM liet deze studie uitvoeren als bijdrage aan de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.
Is de lucht die je inademt gezond? Je hebt het je vast al afgevraagd. Waarom dan geen eigen onderzoek op touw zetten? Burgerwetenschap, of citizen science, is eenvoudiger dan je denkt. Om je te helpen, hebben we een online stappenplan www.hoemeetiklucht.eu gelanceerd.
Onze steden worden ‘slim’ en in deze Smart Cities horen actuele luchtkwaliteitsmetingen thuis. Als luchtexpertisecentrum onderzoekt de VMM welke toepassingen mogelijk zijn via het VLAIO-project DenCity.
De voorbije jaren is de uitstoot van heel wat vervuilende stoffen afgenomen. De luchtkwaliteit in 2017 was beter dan een tiental jaar geleden. De huidige luchtkwaliteit heeft wel nog negatieve effecten voor de gezondheid en de vegetatie.