Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Nieuws

Nieuws

Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over de luchtkwaliteit in Vlaanderen.

Ecoscore in een nieuw jasje

N.a.v. het 20-jarig bestaan van de Ecoscore werd de website in een nieuw jasje gestoken. Deze milieuscore schat de milieuprestaties van voertuigen in aan de hand van hun belangrijkste milieu-impact. Ook evolutiestatistieken van de Belgische vloot komen aan bod. Raadpleeg de statistieken nu zelf met de handige datavisualisatietool. In 2022 zagen we nog nooit zoveel elektrische en hybride wagens op onze Belgische wegen. Maar er zijn ook minder positieve evoluties.

Lees verder...

Meetcampagne op 50 locaties in Antwerpse haven wijst extra hotspots aan

Een uitgebreide meetcampagne wees een aantal extra hotspots aan in de Haven van Antwerpen. De VMM meet al jaren de concentratie van vluchtige organische stoffen op 4 meetplaatsen. Omdat een aantal hoge concentraties moeilijk te verklaren zijn, maakte de VMM een actieplan op om de ongekende bronnen in kaart te brengen. Zo wil de VMM samen met haar partners de uitstoot terugdringen zodat de luchtkwaliteit verbetert.

Lees verder...

Herbeleef de inspiratievoormiddag 'Samen voor Zuivere Lucht'

Het klimaat verandert overal snel en ingrijpend, met toenemende wateroverlast, hitte en droogte als gevolg. Vlaanderen neemt al maatregelen, maar roept ook alle hens aan dek om de grote uitdagingen aan te pakken. Tijdens de inspiratiedag ‘Samen voor Zuivere Lucht en Klimaatadaptatie’ stelde de VMM op vrijdag 9 december 2022 nieuwe tools voor die steden en gemeenten hierbij helpen. De voormiddag stond in het teken van 'Samen voor Zuivere Lucht'.

Lees verder...

Luchtkwaliteit in Antwerpen en Gent verbetert op lange termijn, maar blijft een aandachtspunt

De VMM publiceerde haar jaarlijkse rapporten over de luchtkwaliteit in Antwerpen en Gent in 2021. De jaargemiddelden van stikstofoxides, fijn stof en zwarte koolstof zijn in 2021 iets hoger dan of gelijk aan die van 2020, maar in 2020 werden de luchtconcentraties sterk beïnvloed door de COVID-maatregelen. In vergelijking met de jaren vóór 2020 dalen alle gemeten vervuilende stoffen nog altijd. Verkeer en verwarmen met hout waren in de steden de belangrijkste bronnen voor stikstofoxiden, primair fijn stof en elementair koolstof.

Lees verder...

Wil je werken aan een betere luchtkwaliteit in je gemeente?

Nadat de VMM, samen met VITO, pilootprojecten begeleidde in Kalmthout en Sint-Niklaas waarin een sensornetwerk werd uitgerold rond luchtkwaliteit, werkte VITO daarvan een blauwdruk uit. De VMM ontwikkelt ook een screenings- en scenariotool, concrete instrumenten waarmee je aan de slag kunt bij de opzet van je eigen project.

Lees verder...

Gunstig effect coronamaatregelen Vlaamse luchtkwaliteit voorbij

Luchtvervuiling heeft nog steeds een aanzienlijk gezondheidseffect. De VMM volgt daarom de evolutie van de luchtkwaliteit van nabij op. Uit de metingen van 2021 blijkt dat er voor bijna alle vervuilende stoffen een toename is ten opzichte van 2020. Maar de concentraties liggen wel nog steeds lager dan in 2019, het laatste precoronajaar. Er blijft dus een dalende trend op lange termijn zichtbaar. Vlaanderen voldoet bijna overal aan de Europa grens- en streefwaarden, maar overschrijdt de advieswaarden van de WGO voor fijn stof, stikstofdioxide, ozon en voor zwaveldioxide nabij industrie.

Lees verder...

Nieuwe luchtkwaliteitsindex zorgt voor strengere beoordeling

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) verstrengde vorig jaar de advieswaarden voor verschillende luchtvervuilende stoffen. Dit heeft ook impact op de Belgische luchtkwaliteitsindex BelAQI. Deze is namelijk gebaseerd op de oude advieswaarden uit 2005. De drie gewesten in België hebben dan ook beslist om de BelAQI-index aan te passen aan de nieuwe advieswaarden van de WGO. De nieuwe index wordt toegepast vanaf de eerste week van november 2022.

Lees verder...

Zelf de luchtkwaliteit meten in je buurt?

De website Samen voor Zuivere Lucht is onderdeel van een project van de Vlaamse Milieumaatschappij, het RIVM werkt hier aan mee. Op de website vind je onder andere informatie over zelf meten, het dataportaal en inspiratie om zelf actie te ondernemen.

Lees verder...

De VMM meet kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlaktewater; adviseert vergunningen; houdt economisch en ecologisch toezicht op het rioleringsbeleid; beheert de grote onbevaarbare waterlopen; bewaakt de drinkwaterkwaliteit ;...

» over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.