Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over de luchtkwaliteit in Vlaanderen.
Met LIFE CityTRAQ start een internationaal project waarbij de VMM met vijf Europese partners samenwerkt rond een betere lokale luchtkwaliteit. Dat gebeurt aan de hand van verkeerstellingen en luchtkwaliteitsmetingen. Een screening- en scenariotool zal lokale besturen helpen om maatregelen uit te werken die de lokale luchtkwaliteit verbeteren.
In het voorjaar van 2021 liet Port of Antwerp-Bruges de uitstoot van voorbijrijdende voertuigen in en rond de haven meten met remote sensing. De metingen bevestigden de studieresultaten van de VMM dat een kleine groep voertuigen door defect of fraude een groot deel van de schadelijke stoffen uitstoot. Via remote sensing kunnen controleurs de probleemgevallen die veel te veel stikstofoxiden en roet uitstoten gemakkelijker aanpakken. Zo kunnen we gericht en doeltreffend actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
De VMM vernieuwde het dataportaal “Samen Voor Zuivere Lucht” dat officiële fijnstofmetingen en sensormetingen door burgers bundelt. Je kan er nu veel meer informatie over metingen in je buurt vinden. Zo maken we de inspanningen van Vlaamse burgerwetenschappers nog waardevoller en wordt het nog gemakkelijker om naar je lokale luchtkwaliteit te kijken.
N.a.v. het 20-jarig bestaan van de Ecoscore werd de website in een nieuw jasje gestoken. Deze milieuscore schat de milieuprestaties van voertuigen in aan de hand van hun belangrijkste milieu-impact. Ook evolutiestatistieken van de Belgische vloot komen aan bod. Raadpleeg de statistieken nu zelf met de handige datavisualisatietool. In 2022 zagen we nog nooit zoveel elektrische en hybride wagens op onze Belgische wegen. Maar er zijn ook minder positieve evoluties.
Een uitgebreide meetcampagne wees een aantal extra hotspots aan in de Haven van Antwerpen. De VMM meet al jaren de concentratie van vluchtige organische stoffen op 4 meetplaatsen. Omdat een aantal hoge concentraties moeilijk te verklaren zijn, maakte de VMM een actieplan op om de ongekende bronnen in kaart te brengen. Zo wil de VMM samen met haar partners de uitstoot terugdringen zodat de luchtkwaliteit verbetert.
Het klimaat verandert overal snel en ingrijpend, met toenemende wateroverlast, hitte en droogte als gevolg. Vlaanderen neemt al maatregelen, maar roept ook alle hens aan dek om de grote uitdagingen aan te pakken. Tijdens de inspiratiedag ‘Samen voor Zuivere Lucht en Klimaatadaptatie’ stelde de VMM op vrijdag 9 december 2022 nieuwe tools voor die steden en gemeenten hierbij helpen. De voormiddag stond in het teken van 'Samen voor Zuivere Lucht'.
De VMM publiceerde haar jaarlijkse rapporten over de luchtkwaliteit in Antwerpen en Gent in 2021. De jaargemiddelden van stikstofoxides, fijn stof en zwarte koolstof zijn in 2021 iets hoger dan of gelijk aan die van 2020, maar in 2020 werden de luchtconcentraties sterk beïnvloed door de COVID-maatregelen. In vergelijking met de jaren vóór 2020 dalen alle gemeten vervuilende stoffen nog altijd. Verkeer en verwarmen met hout waren in de steden de belangrijkste bronnen voor stikstofoxiden, primair fijn stof en elementair koolstof.
Het wordt kouder, dus de kans bestaat dat je overweegt om bij te verwarmen met hout. Opgelet, dat heeft een duidelijke impact op de lokale luchtkwaliteit en gezondheid.
Nadat de VMM, samen met VITO, pilootprojecten begeleidde in Kalmthout en Sint-Niklaas waarin een sensornetwerk werd uitgerold rond luchtkwaliteit, werkte VITO daarvan een blauwdruk uit. De VMM ontwikkelt ook een screenings- en scenariotool, concrete instrumenten waarmee je aan de slag kunt bij de opzet van je eigen project.
Met als slogan ‘Hout het gezond’ ontwikkelde de Vlaamse Milieumaatschappij een folder, advertentie en illustraties die lokale besturen voortaan kunnen gebruiken om hun inwoners te sensibiliseren rond hout stoken.