Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over de luchtkwaliteit in Vlaanderen.
Vanaf dinsdag 30 juni tot minstens vrijdag 3 juli wordt het in Vlaanderen zeer warm met gemiddelde maximale temperaturen die hoger liggen dan 30° C. We verwachten vanaf woensdag dan ook zeer hoge ozonconcentraties.
De VMM meet vanaf 23 juni op 100 bijkomende meetplaatsen ammoniak in de lucht. Het tijdelijke meetnet is actief tot juni 2016. Daarnaast blijven ammoniakmetingen deel uitmaken van het vaste meetnet verzuring.
Verhoogde ozonconcentraties brengen schade toe aan vegetatie zoals bladverkleuring, vertraagde groei of zelfs afsterven van de plant. Bij gewassen leidt dit tot opbrengstvermindering. In opdracht van MIRA en in samenwerking met IRCEL heeft VITO nu een ozonfluxmodel uitgebouwd om de ozonschade te becijferen.
Vandaag vrijdag 5 juni wordt het zeer warm met temperaturen die kunnen oplopen tot 32° C in de Kempen. Door het warme en zonnige weer en de luchtvervuiling verwachten we ozonconcentraties tussen 140 en 170 microgram/m3 in de lucht.
Het Europese Life+ ATMOSYS-project is genomineerd als een van de beste Europese Life+ projecten. ATMOSYS zorgt voor betere luchtkwaliteitsmodellen tot op straatniveau met een hoge ruimtelijke resolutie.
Het nieuwe rapport Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest in 2013 bevestigt de trend dat de Vlaamse luchtkwaliteit de voorbije decennia verbetert.
Uit het jaarrapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2013’ blijkt dat er in 2013 opnieuw minder verontreinigende stoffen en broeikasgassen in Vlaanderen geloosd werden. Daarmee wordt de algemeen dalende tendens sinds 2000 voortgezet.
Experten hebben in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij zes megatrends bestudeerd die belangrijk zijn voor het milieu in Vlaanderen. Ze gingen na hoe die trends ontstaan, hoe ze zich in Vlaanderen manifesteren en hoe ze via grote maatschappelijke systemen ons milieu beïnvloeden.
23/01/2015 - Om betrouwbare meetresultaten te kunnen aanbieden, zijn kwaliteitsvolle metingen onontbeerlijk. De VMM hanteert voor haar luchtkwaliteitsmetingen de ISO-norm 17025 en laat zich extern controleren door BELAC.
19/12/2014 - De luchtkwaliteit in Vlaanderen is de voorbije jaren verbeterd. Dat blijkt uit de resultaten van twee rapporten die de VMM vandaag publiceert. In 2013 werden aanzienlijk minder verontreinigende stoffen geloosd dan in 2000. Opvallend is wel dat het aandeel van huishoudens en verkeer in de uitstoot van verontreinigende stoffen toeneemt.