Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over de luchtkwaliteit in Vlaanderen.
23 februari 2018 – Vandaag lanceren de VMM, de Universiteit Antwerpen en De Standaard CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat meten. Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen.
Er is vandaag, donderdag 22 februari 2018, veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.
2016 kent opnieuw een daling van de lozingen van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen. De impact van de energiesector en de industrie neemt af, die van de gezinnen en het verkeer neemt toe. Dat staat in het nieuwe rapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2016’.
Dit jaar hebben we in Vlaanderen meer overschrijdingen gemeten voor fijn stof dan in dezelfde periode vorig jaar. In Antwerpen riep dat de vraag op of de lage-emissiezone (ingevoerd 1 februari 2017) wel effect heeft. Maar de overschrijdingen doen zich in heel Vlaanderen voor en dat heeft voornamelijk te maken met de weersomstandigheden. Een onderbouwde evaluatie van de effecten van de LEZ in Antwerpen kan pas binnen 3 tot 5 jaar.
De luchtkwaliteit in Vlaanderen verbetert gestaag. Enkel voor stikstofdioxide en zware metalen overschrijden we op een beperkt aantal plaatsen de Europese doelstellingen. Maar fijn stof, ozon, stikstofdioxide en zwaveldioxide scoren ondermaats als we naar de gezondheidsimpact kijken. Dat staat in het nieuwe rapport ‘Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest 2016’ van de Vlaamse Milieumaatschappij.
In opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij becijferde VITO dat de Vlaamse consumptie zorgt voor 20 ton broeikasgassen per inwoner. Twee derde van deze uitstoot ontstaat buiten Vlaanderen. Ook drie kwart van de jobs waarop onze consumptie steunt, bevindt zich buiten ons grondgebied.
Het aanhoudend warme weer zorgt vandaag (22/06) opnieuw in heel Vlaanderen voor hoge ozonconcentraties met kans op overschrijding van de informatiedrempel.
De VMM heeft haar EMAV-model voor de berekening van ammoniakemissie in de landbouwsector geactualiseerd. Zo kunnen we nu meer gedetailleerde input verwerken. De geografische toekenning van de emissies door het uitrijden van dierlijke mest en kunstmest werd uitgebreid. Ook krijgen we nu een duidelijk beeld van de NH3-emissie die met mestverwerking gepaard gaat. We kunnen ook de emissie op het niveau van de stal berekenen of een prognose maken.
Ondanks verbeteringen van de milieukwaliteit blijft de manier waarop we consumeren en produceren, wonen, werken, eten en ontspannen een belangrijke impact hebben op het milieu in Vlaanderen. Welke veranderingen zich opdringen, lees je in het VMM-rapport ‘MIRA Systeembalans 2017’.
De VMM adviseert de Europese Commissie over nieuwe meettechnieken voor luchtkwaliteit. Samen met twee Nederlandse partners zullen we innovatieve, flexibele meetmethoden voor fijn stof, ozon en stikstofdioxide inventariseren en uittesten in het kader van het Europese Life-project VAQUUMS.