Voor lage-emissiezones bestaat er een Vlaams regelgevend kader waarop steden en gemeenten zich kunnen baseren voor het invoeren van een LEZ.
De toegangsregels voor de lage-emissiezones (LEZ) gelden in alle Vlaamse LEZ’s. Daarnaast hebben de lokale besturen de mogelijkheid om van deze toegangsregels af te wijken. De lokale toegangsregels moeten wel beperkt zijn in de tijd en moeten het gebruik van de voertuigen, die niet aan de gewestelijke toegangscriteria voldoen, afremmen. Zowel Antwerpen als Gent kiezen ervoor om de lokale toelatingen betalend te maken en ze gelden voor een periode van maximum 1 jaar.
Als je de toegangsregels van de lage-emissiezone overtreed zal je een boete ontvangen van 150€. Bij herhaaldelijke overtredingen kan deze boete oplopen tot 350€. Per dag kan je slechts éénmaal beboet worden, ook al rijdt je op een dag meermaals de LEZ binnen.
Sommige voertuigen hebben toch toegang tot de lage-emissiezone, ook al voldoen ze niet aan de toegangsvoorwaarden.
De LEZ-regelgeving is van toepassing op alle voertuigen die zich binnen het toepassingsgebied van een LEZ bevinden, dus ook buitenlandse voortuigen.
De registratie van je voertuig is enkel verplicht in een aantal gevallen.
De euronorm van het voertuig staat niet altijd op het inschrijvingsbewijs. Dit is vooral zo bij oudere voertuigen. In dit document vind je een overzicht van de data van eerste inschrijving die gebruikt worden om de euronorm te bepalen als deze niet gekend is of niet opgenomen is in de databank van DIV (inschrijving van voertuigen).
Ontdek hier of je toegang tot de LEZ hebt en hoe de toelatingsvoorwaarden evolueren naar zero emissie vanaf 2035. De toegangsregels gelden 7 dagen per week en 24 u per dag. Het zijn de brandstof en de euronorm van het voertuig die bepalen of je toegang hebt.
Infografiek vergelijking uitstoot oudere benzine- en dieselwagens met recentste bezinewagen (Euro 6d)
Infografiek: vergelijking van de uitstoot van stikstofoxiden door diesel- en benzinewagens