Gezond water
Kraanwater is perfect drinkbaar. Maar wat als het een bruine kleur heeft of naar chloor ruikt? Wat is normaal en wanneer moet je alarm slaan? En waar moet je op letten in je eigen woning?
Zuivering en controle
Kraanwater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Daar zorgt het waterbedrijf voor. Eerst wordt het water opgepompt uit de grond of uit een rivier, nadien wordt het gefilterd en gezuiverd.
De waterbedrijven controleren het kraanwater dagelijks. Daarbij moeten ze verplicht een lijst van stoffen controleren. Die lijst is opgesteld op basis van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Hormonen?
Met nieuwe testmethodes zoeken de waterbedrijven ook naar andere stoffen die ons water zouden kunnen vervuilen. Zoals hormoonverstorende stoffen, die ons hormoonsysteem kunnen ontregelen. Maar je kan gerust zijn, deze stoffen werden nog niet in het kraanwater teruggevonden.
Chloorgeur
Chloorgeur is niet aangenaam maar wel onschuldig. Als je water met een chloorgeur even in een karaf of fles zonder dop laat rusten, verdwijnt de geur vanzelf. Als het water een zeer scherpe geur heeft die niet verdwijnt, contacteer dan je waterbedrijf.
Bruine kleur
Water kan een (rood)bruine kleur krijgen als de kraan en leidingen al even niet meer gebruikt zijn. Dan kan er wat roest of ijzer in het water zitten wat de (rood)bruine kleur geeft. Laat het water even lopen en het zal vanzelf weer helder worden.
Bel je waterbedrijf
Is er toch iets mis met je kraanwater? Bel dan je waterbedrijf. Het waterbedrijf stuurt gratis iemand langs voor een controle.
Kraanwater op school of in je gebouw
Schooldirecteuren en beheerders van de schoolinfrastructuur vinden meer informatie in onze brochure ‘Veilig kraantjeswater op school’.
Gebouwbeheerders kunnen de brochure 'Veilig kraantjeswater in je gebouw' raadplegen.
Verbouwplannen?
Tips voor de leidingen in je woning vind je in de rubriek bouwen.