Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Kaarten & cijfers / Informatieplicht overstromingsgevoeligheid, watertoets en signaalgebieden

Informatieplicht overstromingsgevoeligheid, watertoets en signaalgebieden

Hoe groot is de kans dat een woning, perceel of gebied overstromen? Daar moet je bij verkoop of verhuur de koper of huurder over informeren. Als je een plan of vergunning aanvraagt, kijkt de watertoets na of er een impact is op het watersysteem. Tot slot zijn er ook nog signaalgebieden met extra maatregelen omwille van overstromingsgevoeligheid.

Informatieplicht overstromingsgevoelige gebieden

Bij verkoop of verhuur van vastgoed moet je steeds de koper of huurder informeren als het vastgoed in een overstromingsgevoelig gebied ligt.

In Vlaanderen zijn er overstromingsgevoelige gebieden gemodelleerd voor drie bronnen van overstromingen:

  • fluviaal: overstromingen vanuit waterlopen
  • pluviaal: verstromingen door intense neerslag
  • overstromingen vanuit zee

Onderstaande kaart toont je de drie bronnen samengevoegd in één kaart.

Deze kaart maakt deel uit van het geoloket informatieplicht overstromingsgevoeligheid. Op het geoloket kan je de overstromingskaarten met meer opties raadplegen.

Ga naar het geoloket informatieplicht »

Watertoets

De watertoets is een onderzoek van de overheid naar schadelijke effecten op het watersysteem die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld de bouw van een woning of een infrastructuurproject. Met de webtoepassing Watertoets kan je nagaan of er een watertoets verplicht is en aan wie advies moet gevraagd worden. 

Meer over de watertoets »

Overstromingskans signaalgebieden

Signaalgebieden zijn nog niet ontwikkelde gebieden met een harde ruimtelijke bestemming (vb. woonuitbreidingsgebied, industriegebied...) die ook een functie kunnen vervullen in de aanpak van wateroverlast, omdat ze kunnen overstromen of omdat ze omwille van specifieke bodemeigenschappen als een natuurlijke spons optreden. Meer over signaalgebieden.

Via het geoloket signaalgebieden kan je nagaan waar een signaalgebied ligt, hoe groot de overstromingskans in een bepaald signaalgebied is en welke beslissingen al genomen werden in verband met het vervolgtraject van een signaalgebied.

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

Wil je deze gegevens hergebruiken? Dat kan mits bronvermelding: www.vmm.be.

Bekijk onze datalicentie.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.