Wat kan ik zelf doen?
Dit kan je doen door:
- zoveel mogelijk voor je verplaatsingen de auto aan de kant te laten staan. De helft van alle verplaatsingen die wij doen zijn voor afstanden lager dan 5 km. Denk bij elke verplaatsing even na of je deze niet te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer kan doen. Je beweegt hierdoor meer en ook dat komt je gezondheid ten goede.
- Beperk het gebruik van open haard of kachels of zet de verwarming een graadje lager. Houtverbranding is momenteel de belangrijkste bron van fijn stof in Vlaanderen. Bekijk de infografiek Luchtvervuiling door houtverbranding.
Daarnaast kan je je eigen blootstelling beperken door onder meer:
- je huis te verluchten door de ramen open te zetten aan de achterkant van je woning, dus weg van de straat. Verlucht indien mogelijk buiten de spitsuren.
- Indien je een mechanisch ventilatiesysteem bezit: de aanzuig van de verse lucht voorzien op een plaats weg van de straat en het systeem voorzien van goede filters die het fijn stof tegenhouden. Je aannemer kan je hierbij helpen.
Hoe fijner de filter hoe kleiner de stofdeeltjes die zullen tegengehouden worden. Meer info op www.lne.be/plaatsing-gebruik-en-onderhoud en www.lne.be/fiches-bouw-gezond. - Je wandel- of fietsroute te plannen door straten parallel aan street canyons i.p.v. in de street canyons zelf.
- je verplaatsingen met de wagen te beperken, want ook in de wagen is de lucht vaak erg vervuild, zeker in de file.
Je kan je verder informeren op de website Gezondheid en Milieu.
Wat moet je doen om milieuvriendelijk en veilig te rijden?
- Rij zo veel mogelijk met een constante snelheid.
- Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Schakel bij een toerental dat bij voorkeur lager is dan 2500 bij benzine- en dieselmotoren. Met een nieuwe wagen hoef je de motor niet meer tot hoge toerentallen te dwingen om vlot te kunnen versnellen.
- Rem op de motor en laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling. Moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je de gaspedaal loslaat.
- Rij niet te snel! Bij snelheden boven 100km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik.
- Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt. Hou voldoende afstand ten opzichte van je voorligger. Zo vermijd je dat je sterk moet remmen wanneer je voorganger remt.
- Verander niet onnodig van rijstrook.
- Leg de motor stil als je meer dan een halve minuut moet wachten.
Meer tips om milieuvriendelijk te rijden lees je op de website van het Departement Omgeving.
Wat kan je nog meer doen?
- Laat de auto thuis voor korte ritten, vooral als de motor nog koud is.
- Geef geen gas als je de motor start.
- Gebruik de airco enkel als het onbehaaglijk warm wordt in de auto, of wanneer je ramen beslaan. Een open raampje bij een hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, airco zelfs 10% meer.
- Hou de bandenspanning in de gaten. Een te lage bandenspanning verhoogt het verbruik.
- Maak steeds de kofferruimte leeg: meer gewicht in je auto, verhoogt het verbruik.
- Plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig en verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Skiboxen veroorzaken tot 10% meer brandstofverbruik, vooral bij hogere snelheden.
- Stippel je weg vooraf uit, zodat je geen nodeloze omwegen hoeft te maken. Rij zo weinig mogelijk in de stad: je auto verbruikt er gemiddeld dubbel zo veel als op de snelweg.
- Parkeer je wagen in de rijrichting waarin je weer zult wegrijden: vermijd onnodig manoeuvreren met een koude, vervuilende motor.
- Noteer je brandstofverbruik of gebruik een boordcomputer : opvolgen van je verbruik geeft zicht op het resultaat van je aangepaste rijstijl.
Denk ook aan het milieu als je een nieuwe auto koopt
- Koop een milieuvriendelijke wagen. Wil je weten hoe milieuvriendelijk jouw voertuig is, surf naar www.ecoscore.be en controleer daar de milieuscore en het brandstofverbruik van nieuwe auto's op de Belgische markt.
Kies voor een alternatief voertuig (LPG, elektrisch voertuig, hybride wagens, ....) als je een nieuwe wagen koopt: www.milieuvriendelijkevoertuigen.be