Mag ik stoken in open lucht?
Verbranden in open lucht van welke stoffen dan ook is voor iedereen verboden. Er zijn wel een beperkt aantal uitzonderingen, zoals bij kampvuur of in een sfeerverwarmer.
Verbranden in open lucht van welke stoffen dan ook is voor iedereen verboden. Er zijn wel een beperkt aantal uitzonderingen, zoals bij kampvuur of in een sfeerverwarmer.
Met ‘droog’ hout wordt hout bedoeld dat al enige tijd te drogen is gelegd.
Als je wordt betrapt omdat er een klacht werd ingediend of omdat het vuur werd opgemerkt kan er een proces-verbaal worden opgesteld door de politie of een toezichthouder.
Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is daarom erg belangrijk. Sorteren is goed, maar preventie is nog beter.
Een ‘kampvuur’ is een houtvuur dat men aanlegt, bv. aan het einde van een jeugdkamp of tijdens een feest, en waaromheen men gaat zitten om te eten, met elkaar te praten, elkaar verhalen te vertellen of samen te zingen.
Het gebruik van een vuurkorf of vuurschaal is toegelaten.
Dat zijn evenementen met een lokale traditie en verankering, zoals kerstboomverbrandingen en Sint-Maartens-vuren.
Buiten afspraken maken en vragen om rekening met je te houden, kan je niets doen tegen de geuren van de barbecue van je buur.
Als afvoer of verwerking ter plaatse van het biomassa-afval niet mogelijk is, is er voor bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden een uitzondering mogelijk. Het is aan de bevoegde toezichthouder (de milieuambtenaar van de gemeente of een politieagent) om te oordelen of afvoer niet mogelijk is.
Het verbranden van landbouw-, fruit- en boomgewassen kan verplicht worden als die gewassen door bacterievuur zijn aangetast.
Een landschapselement moet begrepen worden als ‘een onderdeel van het landschap (bosschages, weggetjes, watertjes, enz.)’.
De meest voor de hand liggende oplossing is om het groenafval in te leveren bij een composteringsinstallatie. Op die manier wordt groenafval omgezet in een stabiele, hoogwaardige kiem- en onkruidvrije bodemverbeteraar. '
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.