Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Regels regenwaterputten en infiltratie vanaf 2 oktober strenger

Regels regenwaterputten en infiltratie vanaf 2 oktober strenger

28-09-2023
Op 2 oktober 2023 treedt de nieuwe hemelwaterverordening in werking. Die Vlaamse wetgeving legt de regels voor regenwater vast voor nieuwbouw, grondige verbouwingen en verhardingen. Voor architecten komen er infosessies om de nieuwe regels toe te lichten. Daarnaast is er nu ook een technisch achtergronddocument dat helpt om de regels toe te passen in de praktijk.

Waarom krijgt de hemelwaterverordening een update?

Door de klimaatverandering kennen we vaker drogere periodes afgewisseld met soms hevige pieken van regenval. Verstandig omgaan met regenwater is dan ook cruciaal en daar wil de nieuwe hemelwaterverordening aan tegemoetkomen.

Wat verandert er allemaal?

Voortaan moeten er ook regenwaterputten komen bij verbouwingen en uitbreidingen van bestaande gebouwen.

Bij nieuwbouw moeten er grotere regenwaterputten geplaatst worden. Tot nu toe moest je bij een verbouwing of nieuwbouw een regenwaterput van 5.000 liter laten steken, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt nu verandering in. 5.000 liter blijft het minimum. Is je dakoppervlakte groter dan 80m² dan moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Dat water moet dan weer verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine.

Daarnaast gaan de buffer- en infiltratievolumes voor regenwater omhoog, wordt het buffervolume voor grote verharde oppervlakten vergroot, wanneer om technische redenen geen infiltratievoorziening kan aangelegd worden, en wordt de mogelijkheid ingevoerd om verplichtingen met betrekking tot hemelwater collectief op te nemen.

Infosessies en gids voor architecten

De architect speelt een cruciale rol om de nieuwe richtlijnen bij het bouwen of verbouwen te voorzien in de plannen en de effectieve realisatie ervan op te volgen. Daarom ging de Vlaamse Milieumaatschappij een samenwerking aan met NAV, het Netwerk Architecten Vlaanderen. Samen organiseren we een reeks infosessies, waarop onze experts de nieuwe regels toelichten.

Schrijf je in voor de infosessies via NAV.be »

 

Daarnaast werkte de VMM – samen met onze partners binnen de CIW – een handige gids uit die toelichting geeft over hoe je de nieuwe regels kan toepassen in de praktijk. In dit technisch achtergronddocument staan praktische voorbeelden en verduidelijkingen voor architecten, vergunningverleners en -aanvragers.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.